مانومتر اکسیژن یکی از بخش های بسیار کوچک کپسول اکسیژن است که بدون آن بسیاری از بیماران در هنگام تنفس، به دردسر بزرگی دچار خواهند شد. خوشبختانه در عصر حاضر اکثر کپسول های اکسیژن به گونه ای ساخته شده اند تا بیماران بتوانند در محیط خانه نیز از آن ها استفاده نمایند. در مقابل نصب مانومتر اکسیژن هم بسیار مهم است.
به همین علت بیمارانی که به سختی نفس می کشند و قادر نمی باشند از محیط خانه خارج شوند به وسیله کپسول اکسیژن در همان مکان تنفس می کنند. بد نیست بدانید که از مانومترها برای کنترل و همچنین رطوبت در کپسول اکسیژن استفاده می گردد و بدون آن قابل استفاده نمی باشد. پس اگر قصد دارید که درباره این وسیله حیاتی بیشتر بدانید در ادامه مطلب همراه ما باشید.
اگر به دنبال نحوه نصب مانومتر برروی کپسول اکسیژن خود هستید این ویدئو را ببینید و اگر به دنبال اطلاعات بیشتر هستید ادامه دهید…
مانومتر اکسیژن چیست؟
وظیفه اصلی مانومتر بر روی کپسول اکسیژن این است که بتواند فشار خروجی اکسیژن و همچنین رطوبتی که به اکسیژن وارد می گردد را کنترل نماید. چرا که مانومتر اکسیژن نقش بسیار مهمی با تنظیم جریان گاز دارد و به همین دلیل است که این ابزار نقش کلیدی را در اکسیژن رسانی به بیماران را بر عهده دارد. همچنین می توان مانومترها را به راحتی تنظیم نمود و مطابق با استاندارد های جهانی قرار داد.
در ابتدا آموزش کار با مانومتر را توضیح خواهیم داد و سپس درباره اجزاء مانومتر اکسیژن صحبت خواهیم کرد.
طرز کار با مانومتر چگونه است؟
خوشبختانه کار با مانومتر بسیار آسان است. اما این آسانی زمانی به وجود می آید که شما اطلاعاتی از تجهیزات پزشکی را بلد باشید. در ادامه می خواهیم طرز کار با مانومتر را شرح دهیم:
ابتدا لازم است به کپسول اکسیژن مانومتر را متصل نمایید. رگلاتوری که بر روی کپسول نصب شده است به شما این امکان را می دهد که به راحتی بتوانید با استفاده از آن خروجی اکسیژن را بر روی میزان مورد نظر خود تنظیم نمایید.
فراموش نکنید پس از هر بار تنظیم حتما رگلاتور را ببندید. همچنین نیاز است آب مقطر را درون مخزن مرطوب کننده بریزید. چرا که باعث می شود با استفاده از آب مقطر مخزن مرطوب کننده رسوب نکند و دیگر دارای مواد زائد نمی باشد. به همین جهت شما می توانید با خیالی آسوده کار با مانومتر را آغاز نمایید و بهترین گزینه انتخابی شما خواهد بود.
اجزا مختلف مانومتر چیست؟
مانومتر ها دارای وظایف بسیار مهمی می باشند و از اجزای مختلفی تشکیل شده اند. از دیگر مزایای استفاده از آن این است که می تواند عملیات واگذار شده را به خوبی به سرانجام برساند. این مورد را هرگز از یاد نبرید زمانی مانومتر به درستی به وظایفش عمل می کند که تمامی اجزا آن در کنار یکدیگر قرار گیرند.
این دستگاه از اجزا متفاوتی تشکیل شده است که به شرح زیر می باشد:
- لیوان مرطوب کننده
- فلومتر
- گیج فشار
- نازال
- ماسک
- رگلاتور
لیوان مرطوب کننده
لیوان مرطوب کننده یکی از اجزا تشکیل دهنده مانومتر است. درون لیوان مرطوب کننده، مقداری آب مقطر وجود دارد که به وسیله آن می توان اکسیژن خروجی از دستگاه مرطوب گردد. بد نیست بدانید که این اکسیژن خشک بوده است و شاید به همین علت هم استفاده بیمار برای طولانی مدت از آن بسیار خطرناک است.
چرا که با استفاده طولانی مدت بیمار باعث می شود سیستم تنفسی خشک گردد و سلامتی او به خطر افتد. شاید به همین علت است که نقش لیوان مرطوب کننده به وضوح در مجموعه مانومتر پررنگ تر می شود و بیماران به وسیله این ابزار حیاتی است که می توانند به راحتی نفس بکشند.
فلومتر
یکی از مهم ترین اجزا تشکیل دهنده کپسول اکسیژن فلومتر است که می توان آن را به دلیل نقش مهمی که در این دستگاه قرار دارد، به عنوان اصلی ترین عضو دستگاه اکسیژن دانست. وظیفه اصلی فلومتر در دستگاه اکسیژن این است که نرخ دقیق و نیاز اکسیژن را در زمان اکسیژن دهی تنظیم نماید.
جالب است بدانید که واحد اندازه گیری فلومتر لیتر بر دقیقه است و لازم است به وسیله پزشک متخصص میزان آن تجویز شود.
گیج فشار | نصب مانومتر
به ابزار گرد و آنالوگ مانندی که بر روی کپسول اکسیژن قرار دارد گیج فشار گفته می شود، که کار کردن با آن به این صورت است که میزان اکسیژن خروجی از کپسول را اندازه گیری می نماید. همچنین مقدار عددی که با قرار گیری عقربه به دست می آید را نشان می دهد.
جنس گیج فشار معمولا از برنج یا آلومینیوم است تا بتوانند در برابر فشار های بالا مقاومت کافی را بدست آورد. از دیگر وظایف این ابزار کنترل میزان فشار گاز اکسیژن و کم کردن گاز اکسیژن حبس شده درون کپسول اکسیژن می باشد.
نازال
دیگر اجزا بعدی مانومتر، بررسی نازال است. این ابزار یک لوله استریل شده پلاستیکی است که وظیفه آن پس از گذشتن از سد مانومتر، اکسیژن خروجی را به بیمار می رساند. جنس این لوله بسیار مقاوم و انعطاف پذیر می باشد که اندازه آن نیز طبق استاندارد های جهانی ساخته شده است.
ماسک
نحوه استفاده از ماسک به این صورت است که شما می توانید به وسیله آن اکسیژن را بدون هدر رفتن به دهان و بینی بیمار منتقل نمایید. بد نیست بدانید که ماسک به وسیله نازال به کپسول متصل می گردد.
رگلاتور
اگر می خواهید در رابطه با نقش رگلاتور در مجموعه مانومتر بیش تر بدانید، به خاطر داشته باشید که این قطعه دارای مهره های متعدد است که باعث می گردد مانومتر، اتصالی ایمن و حفاظت شده به کپسول اکسیژن داشته باشد. وظیفه اصلی این قطعه این است که میزان فشار موجودی که به درون اکسیژن وارد می شود را نشان دهد.
کلام آخر “نصب مانومتر”
مانومتر اکسیژن نقش بسیار مهمی در فناوری دارد تا جایی که فقط در علم پزشکی از آن استفاده نمی شود بلکه در صنعت نیز به علت مزایای بسیاری که داراست کاربرد فراوانی دارد. جنس این وسیله از مس، آهن و برنج می باشد.
از مانومتر اکسیژن در محیط های پزشکی نیز به عنوان یک ابزار حیاتی یاد می شود و به پزشکان و همچنین پرستاران کمک می کند، فشار اکسیژن وارد شده در بیماران را کنترل نماید. همچنین این قابلیت را دارد که بیماران به وسیله این دستگاه به میزان اکسیژن دلخواه خود دسترسی داشته باشند.
شما می توانید در هر زمانی که شارژ کپسول اکسیژن بیمار به اتمام می رسد در مراکزی که این کار انجام می شود دوباره شارژ نمایید و جای هیچ نگرانی ندارد و با توجه به اینکه کپسول اکسیژن از اهمیت بالایی در علم پزشکی برخوردار است پس لازم است که قبل از خرید این دستگاه به کیفیت و جنس آن دقت ویژه ای داشته باشید.